Ukidanje slanja knjiga u inostranstvo - 14.12.2021



Poštovani čitaoci,

Obaveštavamo vas da smo bili prinuđeni da ukinemo slanje štampanih knjiga u inostranstvo. Naime, Pošta Srbije je promenila način poslovanja, uskladila se s međunarodnim konvencijama. Sve to podrazumeva sledeće novine:  prilikom slanja, potrebno je da popunjavamo carinske deklaracije, pravimo spisak svih knjiga, upisujemo njihovu pojedinačnu težinu. Zatim su uveli ograničenje u težini tiskovine – smanjili na 2 kg (bilo je 5). Propisan je nov način pakovanja knjiga (isključivo u koverte s vazdušnim mehurićima u koje maksimalno može da stane 3-4 knjiga), popunjavanje brojnih formulara i prilaganje fakture.

Ali to još nije sve. S druge strane primaoca takođe očekuju neprijatna iznenađenja: obavezno plaćanje carine i poreza prilikom prijema knjiga. Sve ove nepopularne mere bitno su otežale naš rad i slanje knjiga u inostranstvo učinile nemogućim. Čak i ukoliko bismo sve to ispoštovali, reakcije čitaoca na plaćanje carine i poreza prilikom prijema, dovelo bi svakako do brojnih komplikacija, vraćanja knjiga, velikog posla oko refundiranja sredstava i naših finansijskih gubitaka (oko 20-30 eur po vraćenoj pošiljci). Mnogi paketi su nam se vratili u poslednje vreme, uz plaćanje duplih poštarina.

Molimo vas da prilikom kupovine proverite da li je knjiga dostupna u elektronskoj verziji (pdf i epub), što je uglavnom slučaj ako su u pitanju knjige S.N. Lazareva i Vadima Zelanda. Time ćete bitno uštedeti i pojednostaviti proces kupovine. Spisak regionalnih distributera preko koji možete da naručite naša izdanja, tj. štampane knjige, nalazi se na OVOJ stranici našeg sajta:.

U nadi da će neka skorija budućnost ispraviti ovu tešku situaciju u međunarodnom poštanskom saobraćaju, izvinjavamo vam se i srdačno vas pozdravljamo.


DISTRIBUTIVNI CENTRI SERGEJA LAZAREVA U REGIONU

Distribucija Hrvatska i Slovenija
lazarev.croatia@gmail.com
Tel./Viber: +385 98629869
https://www.facebook.com/snlazarevhrvatska

BiH (Sarajevo)
oljastikic@gmail.com • Tel./Viber: +387 65 897-429
https://www.facebook.com/snlazarevbih

Makedonija (Ohrid)
lazarev.makedonija@gmail.com
Tel./Viber: +389 78 381 889
https://www.facebook.com/s.n.lazarevmakedonija