Tehnike disanja kao put ka telesnom ozdravljenju

Šifra: E002

1.500,00 RSD

Tehnike disanja kao put ka telesnom ozdravljenju i energetskom pročišćenju

Disanje je kretanje energije, ono rađa život. Mi živimo samo kad dišemo. Ali, kako dišemo? Za goli opstanak, propraćen bolestima i patnjama, dovoljno je da u pluća plitko uvlačimo manju količinu zagađenog vazduha koji ne sadrži kiseonik i energiju. To će obezbediti podršku, ali ne i kvalitetan, srećan, zdrav život. Disanje je proces na koji obraćamo jako malo pažnje. Ono se događa automatski, nesvesno, ali u isto vreme jako veliki broj ljudi diše pogrešno i respiratorni mišići vremenom postaju lenji, prestajući da obezbeđuju optimalan tempo udaha i izdaha.

Ako želimo da budemo zdravi i srećni, naše disanje iz rutinskog i beskorisnog uvlačenja vazduha treba da preoblikujemo u kretanje energije, kako bi svaki naš udah i izdah bio energetski. Životna energija je tesno povezana s disanjem. Naučiti pravilno disati znači ovladati životnom energijom. Disanje je jedan od najboljih iscelitelja.

Disanje je od izuzetne važnosti, a naročito u toku epidemije koronavirusa jer se pomoću disanja može uvećati priliv kiseonika u tkivo, osnažiti pluća i imunitet. Jedan od najjednostavnijih načina su vežbe u kojima se primenjuje svesno zadržavanja daha. Poznato je da se pri dubljem disanju ugljen-dioksid u ogromnoj meri oslobađa iz tela, smanjuje se njegov sadržaj u plućima, krvi i ćelijama. U jogi su udah i izdah moćan instrument za upravljanje emocijama, psihom, duhovnim i telesnim stanjem. Kontrolišući disanje, možemo da dostignemo nove, kvalitetne nivoe. Pravilno disati znači iskoračiti izvan granica uobičajenog doživljaja sveta. Disanje je most koji povezuje duhovni i fizički svet.

Cilj radionice je da objasni pozadinu delovanja određenih jogičkih tehnika disanja, kao i njihovu terapeutsku primenu i vrednost. Biće izneta i objašnjena praktična uputstva koja će osposobiti učesnike da ih mogu samostalno primenjivati. Tema radionice posvećena je Joga disanju, pranajami, uz isticanje glavnih koristi:

• Produženo disanje i pauze nakon izdaha, kao efikasni načini za uvećanje količine kiseonika u tkivu;

• Produženo i ujednačeno disanje u otklanjanju stresa;

• Redukovanje broja udaha-izdaha u otklanjanju hipertenzije;

• Jačanje pluća i ublažavanje astmatičnih problema;

• Jačanje srca, sa smanjujem rizika od srčanih bolesti i održavanjem zdravih arterija i vena;

• Jačanje imunog sistema, kroz uklanjanje toksina kompletnim pražnjenjem pluća;

• Poboljšanje cirkulacije;

• Poboljšanje dopremanja kiseonika mozgu, sa smanjenjem umora i depresivnih tegoba, poboljšanjem koncentracije.

Radionicu vodi Dragan Lončar, učitelj joge. Prvi je u Srbiji uveo standarde evropskih i svetskih asocijacija u podučavanju joge i obuci instruktora joge. Njegova škola joge registrovana je kod Yoga Alliance i European Yoga Alliance, najeminentnijih asocijacija joga instruktora i škola joge u svetu. Predstavnik je Evropske Joga Alijanse za Srbiju i Hrvatsku. Pored časova joge, Lončar drži predavanja, kurseve i seminare iz oblasti psihologije, filozofije i fiziologije joge, kao i tehnika pravilnog i jogičkog disanja, relaksacije i meditacije. Predavač je na Fakultetu za sport i turizam, u okviru programa stručnog osposobljavanja III nivoa za sticanje zvanja operativnog trenera joge.

Komentari (0)

Preporučujemo

Etar je naše zajedničko polje visoke vibracije. Nebeski prostor preko koga nam stižu nadahnuća i intuitivna znanja, provodnik između najviše svesti i materijalne ravni.

U burnom vremenu koje delimo, prepunom raskrsnica i izazova, vrtoglave ekspanzije informacija i novih znanja, naročito u oblasti novih tehnologija koje povezuju svet a otuđuju ljude, sve je snažnija naša potreba za podrškom, savetom i vodičem na stazi života.

Svet u kojem smo odrastali ubrzano se preobražava u novu realnost koja zahteva da utemeljimo i prihvatimo novu i bitno drugačiju paradigmu Univerzuma.

U želji da u tom traganju pozovemo što više radoznalih duša spremnih za samopromenu da nam se pridruže, na ovaj način zakoračujemo u predvorje Etra. Cilj nam je da zajednički, uz pomoć dokazanih autoriteta u raznim oblastima, istražujemo spiritualna znanja da bismo za opštu korist proverili i usvojili blagotvorne i korisne prakse.

Duhovni kanal Etar je osmišljen da zajednički svaku od tema osvetlimo sa svih strana da bismo ih učinili praktično primenljivim u iskušenjima svakodnevnog života.
Pozivamo vas da budete slobodni i otvoreni u opisu svojih izazova kao što će ceo naš tim biti otvoren za vaše predloge i želje.

Jer kao što poslovica kaže: Mudrost nije u znanju, već u iskustvu.

Sve što postoji u fizičkoj, pristiglo je iz nefizičke dimenzije. Da bismo se povezali sa neograničenim potencijalom koji svako od nas nosi u sebi, potrebno je da radimo na proširenju svesti. Osnivači „Etra“ veruju da su upoznavanje sa drevnim ali i novim znanjima, izoštravanje sopstvene percepcije i međusobna podrška u razmeni mišljenja i iskustva delovi najboljeg puta ka novom Ja.

Sve dok obostrano nastojimo da rasplamsamo radoznalost i vedrinu, promena pogleda na svet će od traumatične i potresne životne prekretnice, postati zajednička radosna igra. Svako od nas blagosloven je jedinstvenim kreativnim darom koji treba da ponudi drugima.

Kako glasi drevna mudrost - kada taj talenat udružimo u službi drugima, doživljavamo duhovni zanos i dostižemo cilj nad ciljevima - ostvarujemo svrhu svog života. Jer, svi smo Jedno!